ingatlanjoggal kapcsolatos kérdését küldje meg az iroda [kukac] vizer.hu email címre!

Ingatlan árverési vétel - az MBVK⚖️ rendszerének bemutatása egy éles árverésen keresztül!!!

2021/04/04. - írta: vizer.ugyved

A bíróságok és a jogvitát eldöntő más szervek határozatait, továbbá egyes okiratokon alapuló követeléseket bírósági végrehajtás útján, e törvény szerint kell végrehajtani, fogalmaz a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény, rövidített nevén a Vht. 1. §-a.

Magyarország jogállam. Jogállamban a pénzkövetelés végrehajtása kizárólagos állami hatáskörbe tartozik. Minden, ami ezen körből kiesik megvalósíthatja az önbíráskodás törvényi tényállását, ami bűncselekmény.

Tegyük fel, hogy nekem van egy jogerős bírósági ítéletem, mely szerint xy tartozik nekem 10.000.000,- Ft-al.  A jogerős bírósági ítélet birtokában sem mehetek az adós lakására és vehetem el a TV-jét, autóját, készpénzét, vagy mehetek be a bankfiókba, hogy adják ide nekem xy pénzét.

Ezen cselekményeket kizárólag bírósági végrehajtók jogosultak elvégezni.

A bírósági végrehajtás során állami kényszerrel is el kell érni, hogy a pénzfizetésre, illetőleg az egyéb magatartásra kötelezett (a továbbiakban: adós) teljesítse a kötelezettségét. Ismét a Vht-ből idéztem.

A jogszabály az állami kényszer alatt a karhatalmi szerveket, pl. rendőrséget érti.

Nem mindig pozitív a végrehajtók megítélése a köztudatban, azonban végrehajtásra egy jogállami rendszerben szükség van.

Képzeljük csak el azt a világot, ahol valaki kölcsönkér tőlem 10.000.000,-Ft-ot és a lejáratkor, mondjuk 1 év múlva egyszerűen nem adja azt vissza nekem. Ha nem lenne végrehajtási eljárás, akkor nem tudnék sehova fordulni, csak annyit tehetnék, hogy szépen megkérem, adja vissza. Szerinted visszaadná az adós, ha semmilyen következménye nem lenne, a nem teljesítésnek? Kétlem…

Ha nem létezik olyan hivatalos szerv, aki behajtja a hitelezők pénzét, akkor alapjaiban dőlne össze a fennálló gazdasági rend, hiszen megszűnne a hitelezés, káosz uralkodna el, napi szintű lenne az önbíráskodás.

Tehát állami keretek közé szorított, jogszabályok keretei között működő végrehajtásra szükség van.

A végrehajtási rendszer/eljárás része az egyes végrehajtás alá vont vagyontárgyak árverése.

Az árverés során az adós vagyontárgya vételár ellenében 3. személyhez kerül, mely vételárból kielégítésre, vagy részben kielégítésre kerülnek a végrehajtást kezdeményező hitelezők követelései.

Az árverés elektronikus úton zajlik, melyen magánszemélyek is részt vehetnek, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

A végrehajtási eljárásról más videókban lesz még szó, a következőkben a regisztráció menetét és egy éles árverést mutatok be nektek.

A regisztráció személyesen, vagy meghatalmazott útján lehetséges, azt az országban működő bármelyik végrehajtónál intézhetjük. Magunkkal kell vinni személyi ig./vezetői engedély/útlevél, lakcímkártyát, adókártyát. Ki kell töltenünk egy regisztrációs adatlapot, majd alá kell írni a felhasználói szerződést. A felhasználói szerződésben már feltüntetésre került a rendszer által generált felhasználónevünk. A regisztráció 6.000,- Ft eljárási díjjal jár, melyet célszerű a helyszínen megfizetni.

Az adatokban megadott e-mail címre aktiváló üzenet érkezik, az abban található linkre kattintva be kell állítani egy jelszót, amivel a rendszerbe be tudunk majd lépni.

Az árverésre kitűzött ingatlanok böngészéséhez nincs szükség regisztrációra, azt az mbvk oldalán megtehetjük.

https://arveres.mbvk.hu/arverezok/ingatlanhirdetmenyek.php

Kezdő árverezőknek érdemes a keresésnél a beköltözhető és a tehermentes füleket beikszelni. Település szinten a jobb oldalon tudunk keresni akár irányítószám, vagy településnév megadásával.

Ha kiválasztottuk a számunkra érdekes árverést, akkor be kell jelentkeznünk az árverési rendszerbe a bejelentkezés menüpontra kattintva.

A login képernyőn meg kell adni a kapott felhasználónevet és az általunk megadott jelszót.

Belépést követően egy rendszerüzenet jelenik meg, amit elolvasás után okézzunk le.

A rendszerbe belépve keressük meg a kiválasztott árverést az ingatlanárverési hirdetmények menüpontra kattintva.

 

-          ügyszám

-          kikiáltási ár,

-          minimum ár

-          árverési előleg (ennyit kell befizetnünk, előre, hogy részt vehessünk)

-          az árverési kezdetének pontos ideje,

-          valamint az ingatlan adatait,

-          az árverezésre kerülő tulajdoni hányadot

-         továbbá azt, hogy tehermentesen tudjuk e megszereni és azt, hogy az árverést követően birtokba tudjuk-e venni, tehát van-e olyan személy aki nem köteles kiköltözni az ingatlanból, pl, haszonélvezeti jog jogosult

06:09 Az árverésen résztvenni a „az egér kurzor” ikonra kattintva tudunk.

Ha rákattintottunk, megjelennek az árverési előleg utalásához szükséges adatot, továbbá lent meg kell erősítenünk a részvételi szándékunkat az elküldöm gombra kattintva.

06:59 Ha sikeres volt a jelentkezés, akkor az az egérkurzor ikon felett a jelentkezés megtörtént végrehajtó jóváhagyására vár felirat jelenik meg. Ahhoz, hogy részt vehessünk az árverésen, teljesíteni kell az utalást, erre mindenképpen hagyjunk pár napot, mert a végrehajtónak le kell könyvelnie az átutalt összeget, akkor hagyja jóvá jelentkezésünket. Értelemszerűen az árverés utolsó napján kicsi az esélye, hogy be tudunk jelentkezni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanos-ugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr9616490034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása