ingatlanjoggal kapcsolatos kérdését küldje meg az iroda [kukac] vizer.hu email címre!

Ingatlan vásárlás illeték és adó kérdései

2017/09/12. - írta: vizer.ugyved

Számos tévhit kering az interneten, illetve terjed szájról szájra azzal kapcsolatban, hogy ingatlan vásárláshoz kapcsolódóan kell-e, mekkora összegű és kinek kell adót,- illetéket fizetnie. Mai cikkemben a kérdéskör legfontosabb válaszait kívánom leírni.

vizer_hu.jpg

I. Vevői oldalon megjelenő kiadások:

I./1. Visszterhes vagyonátruházási illeték 

Ingatlan adásvételi szerződés megkötését követően a Vevő visszterhes vagyonátruházási illetéket köteles fizetni.

Itv. 19. § „A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke - ha a törvény másként nem rendelkezik - a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után 4%, ingatlan […] megszerzése esetén ingatlanonként 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%.”

Példa:

Egy 10.000.000,- Ft vételárú ingatlan esetén az illeték összege 400.000,- Ft.

Résztulajdon esetében, értelem szerűen a résztulajdon értéke az illeték alapja.

I./1. a) Cserét pótló vétel:

Az illeték alapjának kiszámítása körében speciális szabályok vonatkoznak az ún. cserét pótló vételre. Ez az eset akkor áll fenn, ha a magánszemély vevő úgy vásárol ingatlant, hogy vagy a vételt megelőző egy évben, vagy az azt követő egy évben értékesíti egy már meglévő lakóingatlanát. Ilyenkor az illeték alapját a vásárolt és az eladott ingatlan vételárának különbözete adja.

Itv. 21. § (2) „Lakástulajdonok magánszemélyek közötti cseréje, valamint lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja az elcserélt lakástulajdonok, illetve a vásárolt és az eladott lakástulajdon – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének a különbözete.„

Feltételei:

  • magánszemély,
  • lakóingatlan (tehát nem alkalmazható nyaraló, beépítetlen terület, egyéb ingatlan, stb. vonatkozásában),
  • vétel napját megelőző, vagy követő 1 évben másik lakástulajdon értékesítése

Példa:

Ha 2016. október 16. napján Ön eladott egy 10.000.000,- Ft értékű ingatlant, majd 2017 szeptemberében vásárolt egy 9.000.000,- Ft értékű ingatlant, akkor a vásárolt és eladott ingatlan különbözete adja az illeték alapját: 9.000.000 – 10.000.000 =  – 1.000.000

Ha a kapott összeg kisebb, mint 0, akkor nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, ha nem, akkor annak 4%-át

I./1. c) Fontos tisztában lenni azzal is, hogy az illetékfizetés körében számos mentesülési lehetőség, ill. kedvezmény áll a vevők rendelkezésére, melyek közül egy szakértő szem könnyedén kiválasztja a vevő számára legmegfelelőbbet, ezzel jócskán lefaragva a kiadásokból. A teljesség igény nélkül nézzünk meg néhányat azokból, amelyeket a leggyakrabban vesznek igénybe ügyfeleink:

  • mentesség:
  • egyenes ági rokonok egymás közötti vagyonátruházása (Itv. 26. § (1) za))
  • házastársak egymás közötti vagyonátruházása (Itv. 26. § (1) zb))
  • kedvezmény:
  • cserét pótló vétel (ld. fent)
  • abban az esetben, ha a vevő még nem töltötte be a 35. életévét és az első lakástulajdonát szerzi meg, melynek forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió forintot (a kedvezmény mértéke a tulajdoni hányaddal arányos, de max. 50%) (Itv. 26. § (6) és (9) bek.)
  • első lakástulajdon esetén pótlékmentes részletfizetés kedvezménye (max. 12 hónapra) (Itv. 26. § (9) és (15) bek.)

I./2. Ügyvédi költség

Az ingatlan átruházására vonatkozó szerződést ügyvéd készíti, s ellenjegyzi, mely törvényben foglalt feltétele a szerződés érvényességének (Inytv. 32. § (2) d)). Az ügyvédi költséget a vevő viseli, mely az ingatlan értékéhez igazodik.

I./3. Egyéb költségek

Külföldi állampolgár esetében a tulajdonszerzés kormányhivatali engedélyhez kötött. Az engedélyezési eljárás igazgatás-szolgáltatási díja 50.000,- Ft

Az adásvételi szerződések földhivatalba történő benyújtásakor a földhivatali ügyintézésért eljárási díjat kell fizetni a Földhivatalnak. A hatályos szabályok szerint ennek összege ingatlanonként 6.600,-Ft.

ingatlanos_ugyved.jpg

II. Eladói oldalon megjelenő kiadás:

II./1. Személyi jövedelemadó (SZJA)

A személyi jövedelemadó kiszámítása tekintetében először is fontos különbséget tenni az adó alapja és az adó mértéke között.

  • Adóalap: ingatlan értékesítéséből származó jövedelem

Szjt. 62. § (1) Az ingatlan, a vagyoni értékű jog átruházásából származó bevételből (a szerzés időpontja szerint megosztott bevételből) le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő következő igazolt költségeket, kivéve azokat, amelyeket valamely tevékenységéből származó bevételével szemben költségként elszámolt:

  1. a) a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat (szerk.: az átruházásról szóló szerződés (okirat, bírósági, hatósági határozat)) szerinti érték;
  2. b) az értéknövelő beruházásokat;
  3. c) a szerzési időponthoz tartozó bevételrész arányában az átruházással kapcsolatos kiadásokat, ideértve az adott ingatlannal kapcsolatban az állammal szemben vállalt kötelezettség alapján igazoltan megfizetett összeget is.

(4) Az ingatlan, ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, ha az átruházás a megszerzés évében vagy az azt követő öt évben történik, az (1)-(3) bekezdés szerint kiszámított összeg (szerk.: tehát a fent kifejtettek alapján az átruházásból származó bevételnek az igazolt költségekkel csökkentett értéke)

  1. 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
  2. 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
  3. 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,
  4. 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,
  5. 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.
  • Adómérték: Szjt.8. § (1)  Az e törvény hatálya alá tartozó jövedelem után az adó mértéke - ha e törvény másként nem rendelkezik - az adóalap 15 százaléka.

Összegzésképpen megállapíthatjuk, hogy az adó alapjának számításakor az egyik fő befolyásoló tényező az, hogy a tárgyi ingatlan hány éve volt tulajdonában az eladónak. A jelenleg hatályos törvény már nem tesz különbséget a lakás céljára szolgáló ingatlanok és a nem lakás céljára szolgáló ingatlanok között.

Példa:

Ha az ingatlant a 2017. évben értékesítjük, akkor az alábbiak szerint kerül sor az adóalapból történő levonásra:

ado_illetek_1.png

Az ingatlanértékesítés után fizetendő szja-t a magánszemélyeknek az adásvétel évének adóévéről szóló adóbevallásban kell feltüntetniük és az adóhivatal számlájára megfizetniük.

A TÁJÉKOZTATÁS NEM TELJESKÖRŰ, további információért, kérem, keressen bizalommal a megadott elérhetőségeimen.

A cikk szerzői Dr. Vizer Tamás és Németh Annamária.

16 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanos-ugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2512823030

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ingatlant vásárolsz? Ezeknek járj utána mindenképpen 2019.12.16. 10:49:07

Az ingatlan vásárlása nem egyszerű feladat, rengeteg időt elvesz az embertől, valamint nagy felelősséggel is jár. Éppen ezért ingatlan vásárlása előtt érdemes néhány dolognak utána járni, hogy biztos legyen az adásvétel. Van-e valamilyen teher az ingat…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

káposzta 2017.09.12. 14:57:14

Én úgy tudom, hogy a 2012-ben megszerzett ingatlan 2017-es eladása után is kell még szja-t fizetni.

5perc 2017.09.12. 15:18:19

"Az ügyvédi költséget a vevő viseli"
Én úgy tudom, megállapodás kérdése.

nick papagiorgo 2017.09.12. 15:30:40

@5perc:
valóban. Nem feltétlenül a vevő viseli és nem is feltétlenül igazodik az ingatlan értékéhez. Ez csak az "általános" formula, ha ismeretlen ügyvédhez fordulnak.

Ha pl. az eladónak van "ismerős" ügyvédje, akivel megbeszéli az ügyet, akkor az ügyvéd lehet az eladóé is, illetve a mértéke is lehet akármennyi is, továbbá az is, megállapodás kérdése, hogy ki fizesse. Ha pl. az eladó maga is egy egy ügyvéd, akkor vélhetőleg megoldja maga, és ezért nem kér olyan sok pénzt saját magától :)

looking4 2017.09.12. 16:54:03

Mi van, ha több ingatlant adok-veszek éven belül eltérő összegekkel? Választhatok én melyiket melyikkel párosítom, hogy a legkedvezőbb legyen nekem illeték oldalról?? Természetesen a +-1 évet betartva!

vizer.ugyved 2017.09.12. 17:50:17

@5perc: Teljesen igaza van, megállapodás kérdése, de az esetek 98%-ban a vevő viseli.

Új építésű ingatlanok esetében, amikor "tömegével" kötik az adásvételiket - egyébként érthető módon - az építtető ragaszkodni szokott a saját ügyvédhez. Ez teljesen elfogadható, hiszen egy 200 lakásos társasháznál 200 ügyvéddel szerződni a projekt ellehetetlenülését eredményezhetné...

Nálam eddig mindig a vevők fizették a díjat.

vizer.ugyved 2017.09.12. 18:02:16

@looking4:

Az illetéktörvény szabályozza ezt az esetet is:

(4) Ha a magánszemély több lakástulajdont cserél, illetve egy éven belül több lakástulajdont vásárol, értékesít, az illeték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakáscserével, lakásvásárlással szemben - a szerzést közvetlenül megelőző vagy követő, azonos jogcímű - a fizetésre kötelezett számára kedvezőbb illetékalapot eredményező egyetlen cserét, értékesítést lehet figyelembe venni.

vizer.ugyved 2017.09.12. 18:05:02

@káposzta: 2017 már az ötödik évnek számít:

2012 ----> a szerzés éve
2013 ----> a szerzést követő év
2014 ----> a szerzés évét követő második év
2015 ----> a szerzés évét követő harmadik év
2016 ----> a szerzés évét követő negyedi év
2017 ----> a szerzés évét követő ötödik év

looking4 2017.09.12. 18:07:18

@vizer.ugyved: OK, konkrét példa éven belül az első és utolsó:

1.Elad 30M
2.Elad 22M
3.Vesz 32M
4.Vesz 24M

Összepárosíthatom az 1 és 3-at, valamint a 2 és 4-et? Így csak 2+2M után kellene illetéket fizetni! Köszönöm!

vizer.ugyved 2017.09.12. 18:20:06

@looking4: Véleményem szerint igen. A jogszabály nyelvtani értelmezése alapján az első eladáshoz legközelebbi ingatlan vétel a 3. pontban megjelölt lesz. Ez eddig tiszta sor.

Főszabály szerint 1 ingatlan eladáshoz 1 ingatlan vételt lehet szembeállítani. Tekintve, hogy az elsőt és a harmadikat már "kilőttük" egyedül az a verzió maradt, hogy a másodikat párosítjuk a negyedikkel.

Méltánytalan lenne elveszíteni a kedvezményt csak azért, mert a legközelebbit már felhasználtuk egy másik eladáshoz.

Érdemes lenne egy állásfoglalást kérni a NAV-tól.

Befolyásolhatja az illetéket az is, hogy az egyes adásvételek hogy kerültek megkötésre. Az eladás alapján a vevő tulajdonjoga bejegyzésre került-e már...

looking4 2017.09.12. 18:24:18

@vizer.ugyved: Szerintem is, de jobb a NAV-val tisztázni előre... köszönöm a véleményét!

vidéki suzukis 2017.09.12. 19:19:37

@nick papagiorgo:

"Ha pl. az eladó maga is egy egy ügyvéd, akkor vélhetőleg megoldja maga, és ezért nem kér olyan sok pénzt saját magától :)"

A törvény szerint ingatlan-nyilvántartási átvezetésre nem alkalmas az az okirat, amelyben az ellenjegyző ügyvéd szerződő félként szerepel.
Tehát saját ügyében az ügyvéd kénytelen egy kollégája szolgáltatását igénybe venni.

káposzta 2017.09.12. 20:24:13

@vizer.ugyved: És tényleg! Megnéztem újra, rosszul emlékeztem :)

mudpach 2017.09.12. 22:03:36

Udv! En egy konkret peldan keresztul kernek segitseget: anyosom a parom nevere iratta az o hazat (bonyolult, hogy miert...anyos na...) korulbelul ket eve. Most anyos el akarja adni, es venni mashol maganak masikat (persze minden a parom neven futna. Kell adot fizetni utana, ha az eladott ingatlan arabol rogton masikat vesz? Koszonom!

vizer.ugyved 2017.09.13. 12:38:13

@mudpach: Kérdés, hogy hogyan iratta rá? Ajándékozás vagy Adásvétel volt?

salvor hardin 2017.09.13. 22:17:41

Tisztelt Ügyvéd úr!

Mi a helyzet akkor, ha vettem egy ingatlant, kértem illetékfizetési haladékot másik ingatlan értékesítése miatt (ezt meg is kaptam), azonban a családban kialakult egészségügyi helyzet miatt a vásárolt ingatlant kellet eladnom éven belül, azaz a fizetési haladék lejárta előtt?
Ebben az esetben ki kell fizetnem az illetéket?
Köszönöm.

vizer.ugyved 2017.11.17. 07:19:14

@salvor hardin: Sajnos meg kell fizetni igen, mivel az Illetéktörvény "másik" lakásingatlant követel meg:

"...ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja az elcserélt lakástulajdonok, illetve a vásárolt és az eladott lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének a különbözete. E bekezdés alkalmazásában nem minősül tehernek a lakástulajdonhoz kapcsolódó haszonélvezet, használat joga."
süti beállítások módosítása